Po sportu Při sportu
klokan
Dárkové zboží Dárkové balíčky Doplňky stravy Přírodní kosmetika Lékárna Literatura Kojenecké zboží

ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL A ODKYSELOVÁNÍ ORGANISMU

Kyselost a zásaditost se udává v hodnotách pH (potential of Hydrogen – množství volných iontů vodíku H+) na stupnici od 0 do 14.

Neutrální hodnotu pH 7 má čistá voda.

Hodnoty nad 7 vykazují zásaditost (převažují zásadité látky) a hodnoty pod 7 vykazují naopak kyselost roztoku (převažují kyselé látky).

Lidská krev je mírně zásaditá a optimální pH se udržuje v rozmezí 7,36-7,44.

Pro život je udržení pH krve zásadní. Větší odchylky vedou k narušení metabolických procesů a rozvratu vnitřního prostředí s následkem smrti. Proto musí být v krvi neustále lehký přebytek zásaditých látek, především minerálů, kterých je v běžné stravě nedostatek. Pokud organismus neustále vystavujeme překyselení, jeho rezervy se mohou vyčerpat a dochází k poškození tkání kdekoliv v těle.

Chronické překyselení organismu 

Prvním faktorem, který se podílí na překyselení organismu, je náš běžný nezdravý jídelníček s převahou kyselinotvorných potravin. Mezi nejnebezpečnější kyselinotvorné potraviny patří maso, cukr a alkohol.

Maso, které kromě samotného překyselení způsobuje ukládání purinových metabolitů kdekoliv v těle. Tím způsobuje nebezpečná a zároveň bolestivá onemocnění.

Cukr (sacharóza) je silně kyselinotvorný. Nebezpečný je i tím, že se do organismu vstřebává velmi rychle a vyvíjí na organismus tlak, tělo je nuceno zareagovat a snažit se udržet hladinu glukózy v krvi.

Alkohol silně překyseluje, ale zároveň i v malém množství poškozuje myelinové obaly jemných nervových vláken. Alkohol je organické rozpouštědlo, které je pro lidský organismus nebezpečné.

Druhým faktorem způsobujícím chronické překyselení organismu je jakékoliv duševní napětí. Vede k závažné nerovnováze s následným potlačením regeneračního parasympatického nervového systému a převaze adrenalinového sympatického nervového systému. Ten připravuje organismus pro boj nebo útěk a podporuje hromadění kyselých látek v těle.  

Třetím faktorem podílejícím se na překyselení je nedostatečné dýchání. Při duševní zátěži, maximálním soustředění spousta lidí nevědomě potlačuje své dýchání. Chybějící kyslík nedostatečně spaluje kyselé produkty metabolismu a naopak se zvyšuje množství oxidu uhličitého v krvi, které se podílí na překyselení.

Překyselení pomalu zabíjí lidský organismus

Kyselé látky dokážou poškodit jakýkoliv orgán. Zpočátku to jsou různé formy zánětlivých onemocnění. Naše psychika rozhoduje o tom, která tkáň v těle bude poškozena jako první.  Tělo samo neutralizuje nadbytek kyselých látek vším, co je k dispozici. Jedná se především o vápník, ale i další zásadotvorné minerály, které odebírá z cév, kostí, zubů, kloubních chrupavek a jiných tkání. Například dojde-li k poleptání cév, jejich stěna ztrácí elasticitu, což vede k hypertenzi. A stává se křehkou s rizikem prasknutí. Jako obranný mechanismus před prasknutím se v postižené cévní stěně ukládá cholesterol, který tvoří jakousi ochrannou záplatu. Překyselení je hlavní příčinou vzniku artrózy a právě dodání zásadotvorných minerálů může zlepšit kondici kloubů. Kyselé produkty metabolismu mají významný podíl na vzniku narušení ztenčené břišní stěny a vytvoření kýly.

Jak podpořit regenerační schopnosti lidského těla?

Lidské tělo má úžasné regenerační schopnosti, které bychom měli podpořit a nevystavovat dalšímu překyselování.

Na kompenzační mechanismy má pozitivní vliv: 

  1. Pomalé hluboké dýchání na doraz co nejčastěji.
  2.  Práce s psychikou, získání zdravého nadhledu nad svým životem, meditace
  3. Zdravá strava pokud možno bezmasá obsahující zeleninu, ovoce, mletá semínka, ořechy, fermentované mléčné výrobky (Pokud bychom chtěli tělu dodat bez jakýchkoliv doplňků stravy dostatek zásadotvorných minerálů, museli bychom velkou část dne věnovat přípravě a konzumaci zdravé stravy).

Dodání zásadotvorných minerálů můžeme řešit prostřednictvím doplňků stravy.

Jakým způsobem zjistit překyselení organismu?

Vyšetření moči může ukázat, zda organismus není příliš často vystavován překyselení. Fungující ledviny zbavují tělo kyselých produktů metabolismu, ale vypovídají i o stavu vnitřního prostředí celého organismu. Při použití indikátorových papírků na vyšetření moči určených k měření pH, si můžete sami zjistit míru překyselení. U první ranní moči se toleruje hodnota pH pod 7, ale přes den by se pH moči mělo pohybovat kolem hodnoty pH 7.

MUDr. Ladislav Šafránek

Mgr. Jitka Baslová