Po sportu Při sportu
klokan
Dárkové zboží Dárkové balíčky Doplňky stravy Přírodní kosmetika Lékárna Literatura Kojenecké zboží
Bezinkový likér ala mamavis

Bezinkový likér ala Mamavis

Bezinkový likér jsem si zamilovala. Zkrátka tento voňavý likér doporučuji.

Bez černý  je bylinka, která dokáže Vaše zdraví skvěle podpořit, tak proč si z ní nevyrobit likér, který Vás v zimě prohřeje a krásně naladí a dětem nahradí sirupy z lékárny.

Pojďme si jej společně vyrobit.

Budeme potřebovat:

  • 2,5 litru plodů bezinek
  • 1 kg cukru
  • 6 lžic silné kávy (uvařené)
  • vanilkový cukr, nebo kousek vanilkového lusku (rozdrceného)
  • ½ litru alkoholu (rum, slivovice apod.)

Plody bezu černého zrají většinou v září. Plody trháme s celým květenstvím.

Doporučujeme plody lisovat za studena a to přes plenu, nebo dětské tričko, z kterého Vaše dítě vyrostlo, nebo nelze vyprat. Použila jsem staré tričko Natálky 

Na doporučení našeho bylinkáře je důležité, abychom tentýž den bezovou šťávu vytvořili.

Nyní bezovou šťávu přeměníme na bezinkový likér a pro děti bezinkový sirup.

Bezovou šťávu přivedeme k varu. Náš bylinkář doporučuje vařit pouze do pěny nikoliv do bublinkování 

Přidáme 1 kg cukru, rozpustíme jej a v této fázi výroby rozdělíme dané množství na dvě poloviny. Z jedné pokračuji v přípravě bezinkového likéru. Druhou část necháme vychladnout a přelijeme do sklenic.

Výhodou je to, že postup je do této chvíle stejný a zbytek už je nenáročný, takže z jednoho receptu máme dva výrobky – jeden pro dospělé a druhý pro děti.

Při nachlazení však nemůžeme opomenout náš Priessnitzův zábal Mamavis, který společně s bezovým likérem tvoří zázraky.

www.mamavis.cz

U bezinkového likéru pokračujeme dále tak, že přidáme do bezinkové šťávy silnou tureckou kávu.

Necháme vychladnout a až potom přidáme alkohol (50/50) a vanilkový cukr, či lusk.

Když jsme s chutí spokojeni, nalijeme likér do sklenic, zašroubujeme a máme hotovo.

Skladování a dávkování bezinkového likéru

Uchováváme v chladu, ve spíži, ve sklepě apod. Bezinkový likér vydrží dlouho, několik měsíců (i let), v podstatě do doby, než jej vypijeme nebo rozdáme