Po sportu Při sportu
klokan
Dárkové zboží Dárkové balíčky Doplňky stravy Přírodní kosmetika Lékárna Literatura Kojenecké zboží
Preissniz obklad zábal na krk

Bolest v krku

Kdo by si nevšiml, že většina lidí v poslední době bojuje s nedostatečnou imunitou a častými respiračními chorobami. A přitom potřebují všichni chodit do práce, do školy a pokud onemocníme, potřebujeme se zotavit v krátkém čase.

Nejlepší pomocník při bolestech v krku a nachlazení

Úlevu a zrychlení léčby přináší Priessnitzovy zábaly. Nyní v komfortní podobě od společnosti Mamavis.  Víte, že je Vincenz Priessnitz objevil již před 220 lety? Od té doby se staly osvědčeným prostředkem pro zmírnění příznaků a zkrácení potřebné léčby.

Ale pozor, zatímco mnozí známe Priessnitzovy zábaly ve formě původních zábalů/obkladů, které na těle špatně drží, kloužou či z nich kape voda, můžete být překvapeni, že dnes existují zábaly navržené pro opakované použití, které mohou být součástí vaší domácí lékárničky. Tyto moderní verze zábalů jsou vyrobeny z bavlny s vysokou gramáží a jsou opatřeny vnitřními kapsami, které lze naplnit léčivými bylinkami či esenciálními oleji. Vyrábí je firma Mamavis healing care a získala s nimi několik ocení, např. jako firma roku Ústeckého kraje.

Jedním z výhodných aspektů těchto zábalů je jejich udržovatelnost a možnost opakovaného použití. Zapomeňte na jednorázové nepraktické zábaly a pořiďte si moderní Priessnitzovy zábaly pro opakované použití, které lze snadno vyprat a opakovaně používat.

„Nová koncepce a technologický postup šití pomáhá nejen ve zdravotnictví, ale i v domácím prostředí“Priessntiz zábal obklad Mamavis laryngitida, bolest v krku, nachlazení

Priessnitzovy zábaly mohou být aplikovány na různá místa na těle, např. krk, hrudník, ale i kolena nebo hlava. Jejich účinnost spočívá v kombinaci tlumení zánětu, podpory cirkulace a uvolňování svalového napětí, což může vést k rychlejšímu zlepšení stavu dítěte i dospělého.

Pro všechny, kteří se chtějí z respiračních onemocnění rychleji zotavit či zlepšit prokrvení periférií a zmírnění bolestí při neuropatiích a hledají přírodní a šetrné podpůrné prostředky ke konvenční léčbě jsou Priessnitzovy zábaly bezpečnou a účinnou volbou. Pro další informace a tipy na použití se podívejte na stránky mamavis.cz, kde najdete užitečné rady a doporučení od odborníků. Firma nabízí i poradnu. Priessnitzovy zábaly totiž uleví i v případě celé řady dalších onemocnění.

Zasloužíte si nejlepší péči a Priessnitzovy zábaly mohou být právě tou správnou volbou pro podporu Vašeho zdraví a pohody.

Priessnitzovy zábalové bačkory pro děti

Moderní Priessnitzův zábal od firmy Mamavis®pomůže při problémech s neuropatií

Základní myšlenou bylo spojit tři vrstvy do jedné a prakticky upevnit nastavitelným suchým zipem. Vznikla komfortní podoba Priessnitzova zábalu pro 21. století.

Zábaly se používaly zejména při nachlazení průdušek, angínách, laryngitidách, bolestech kloubů, revmatismu či pro zmírnění bolesti, při migrénách apod. Dle doporučení MUDr. Jaroslava Novotného, hlavního lékaře Priessnizových lázní, je pro diabetiky nutné používat Priessnittzovy zábaly ve studené formě na postižené končetiny kvůli zlepšení prokrvení periférií a zmírnění bolestí při neuropatiích. Pokud se studené zábaly začnou používat co nejdříve, rozvoj neuropatií se oddálí. Tyto studené zábaly jsou vhodné jako přírodní a šetrný prostředek ke konvenční léčbě.

Priessnitzův zábal obklad na nohy

Kde se Priessnitzovy zábaly vzaly?

Počátek Priessnitzových zábalů a odkladů lze datovat do první poloviny 19. století. Tato velmi jednoduchá a přitom účinná technika si zachovala své místo ve fyzikální léčbě doposud. Nejvíce se obecně se zábaly setkáváme v oblasti rehabilitace, chirurgie a traumatologie, dětském lékařství  a revmatologie. Své místo má však ve většině medicínských oborů, kde je vhodné využít fyzikálního principu chlazení nebo prohřívání, ať lokálního nebo celkového.

Zásadní rozdíl mezi obklady zklidňujícími a dráždivými je ten, že zklidňující se používají u akutních stavů – úrazy, horečky, akutní infekce, bolesti obecného charakteru (hlava, břicho, svaly). 

Priessnitzovy zábaly obklady

Zklidňující zábaly jsou v současnosti nejvíce používané a medicínsky uznávané a ověřené. Velmi často lze používáním těchto zábalů nebo obkladů dosáhnout lepšího léčebného efektu než osvědčenými medikamenty a jinými léčivými látkami. 

Zábaly dráždivé se používají u chronických potíží trvajících týdny až měsíce. tyto zábaly používal Vincenz Priessnitz hojně v době své největší slávy. Protože však při používání těchto zábalů dochází ke krizím, v současné době se používají jen velmi zřídka. 

Více MUDr. Jaroslav Novotný o zábalech zde

Igelit hoďte do koše!

Starý postup zná každý – mokrá plena, igelit a ručník… Mamavis zachovává správný postup dle Priessnitze. Varianta s igelitem není vhodná a žádoucí. Zábal musí být prodyšný, jak zdůrazňuje prim. MUDr. Jaroslav Novotný. Priessnitz používal voskovanou látku. Dnes zábaly pod vlastní značkou vyrábí firma Mamavis® s inovativními postupy navržené pro opakované použití a praktickou údržbu. Tři základní vrstvy jsou spojeny do jedné se zachováním funkce obkladu.

Priessnitzův zábal na hrudníkPriessnitzův zábal Mamavis

Nová koncepce a technologický postup šití usnadní aplikaci zábalu nejen ve zdravotnictví, ale i v domácím prostředí. Priessnitzovy zábaly mohou být aplikovány na různá místa na těle, např. krk, hrudník, ale i kolena nebo hlava. Jejich účinnost spočívá v kombinaci tlumení zánětu, podpory cirkulace a uvolňování svalového napětí, což může vést k rychlejšímu zlepšení stavu dítěte i dospělého.

Priessnitzův zábal obklad na celé těloPriessnitzův zábal obklad na krk a nohy

Tip na rychlé zotavení

Pro všechny, kteří se chtějí z respiračních onemocnění rychleji zotavit či zlepšit prokrvení periférií a zmírnění bolestí při neuropatiích a hledají přírodní a šetrné podpůrné prostředky ke konvenční léčbě jsou Priessnitzovy zábaly bezpečnou a účinnou volbou. Pro další informace a tipy na použití se podívejte na stránky mamavis.cz, kde najdete užitečné rady a doporučení od odborníků. Firma nabízí i lékařskou poradnu. Priessnitzovy zábaly totiž uleví i v případě celé řady dalších onemocnění.

lékárnička

Přírodní Lékárnička pro každé roční období „Základní Produkty Pro Zdraví A Pohodu“

„Přírodní Lékárnička Pro Každé Roční Období: Základní Produkty Pro Zdraví A Pohodu“

Klíčovou součástí péče o zdraví je přizpůsobení se měnícím se podmínkám po celý rok. Přírodní lékárnička může být vaším spolehlivým průvodcem, jak využít přírodní produkty v souladu s jednotlivými ročními obdobími. Připravte se na zimu, jaro, léto i podzim s těmito užitečnými tipy.

Zima – Posílení Imunity A Ochrana

Zimní měsíce často přinášejí oslabení imunitního systému. Přírodní produkty jako echinacea, med s propolisem a vitamín C mohou pomoci posílit obranyschopnost organismu a chránit před nachlazením. 

Doporučujeme Vitamín C 1000ml – postupné uvolnění po 24h, Multivitamín Výběr století– šetrné složení k vašemu tělu.

Jaro – Očista A Vitalita

Jaro je časem obnovy a očisty. Bylinky jako pampeliška a kopřiva mohou pomoci detoxikovat tělo a podpořit trávení. Esenciální oleje s osvěžujícími vůněmi mohou pomoci rozjasnit mysl.

Doporučujeme: pití kvalitní vody, bylinky a vlastní produkty z nich (čaje, koupele, sirupy)

Léto – Péče O Kůži A Energie

Letní měsíce přinášejí slunce a energii, ale také větší riziko slunečního záření. Přírodní produkty s aloe vera, levandulí a kokosovým olejem mohou posloužit k péči o kůži a zklidnění po slunění.

Doporučujeme: přírodní kosmetiku např. značka Batavan, mořské soly, bahenní zábaly

Podzim – Posílení Odolnosti A Uklidnění

Podzim je časem proměny a přechodu do chladnějšího počasí. Bylinky jako šípky a echinacea mohou posílit odolnost organismu vůči sezónním nemocem. Esenciální oleje s teplými vůněmi mohou pomoci uklidnit mysl.

Doporučujeme: V každé lékárničce by neměl chybět:Priessnitzovy zábaly obklady na krk

Priessnitzůvz zábal Mamavis na krk použití na (angína, dětská laryngitida, bolest v krku, ztráta hlasu

Priessnitzův zábal na hlavu použití na (migréna, bolesti hlavy, když tečeMigréna a bolest hlavy: Příznaky, příčiny a úleva od bolesti | Mamavis.cz krev z nosu, bolest zubů, ucha)

Priessnitzův zábal Mamavis využijete při častém onemocnění horních cest dýchacích, bolestech hlavy, ale i bolestech kloubů, revmatismu, zánětů karpálního tunelu či při běžné prevenci.

Závěr:

Přizpůsobte svou přírodní lékárničku jednotlivým ročním obdobím a poskytněte svému tělu podporu, kterou potřebuje. Bez ohledu na to, zda je venku zima nebo léto, máte k dispozici přírodní produkty, které vám mohou pomoci udržet zdraví a pohodu po celý rok.

Nízký tlak a hypotenze: Příčiny, příznaky a léčba

Nízký tlak aneb jak se vyrovnat s hypotenzí

Úvod

Nízký tlak, známý také jako hypotenze, je stav, který může postihnout různé věkové skupiny. Příznaky nízkého tlaku mohou zahrnovat závratě, únavu, nevolnost a dokonce i ztrátu vědomí. Pro mnoho lidí je toto onemocnění ovlivňující krevní tlak zdrojem nepohodlí a omezení jejich každodenních aktivit. V tomto článku se podíváme na různé aspekty nízkého tlaku, včetně jeho příčin, léčby a možností prevence.

  1. Co je nízký tlak?

    • Definice a vysvětlení nízkého tlaku.

    • Rozdíl mezi systolickým a diastolickým tlakem.

  2. Příznaky nízkého tlaku

    • Závratě a nevolnost.

    • Únava a slabost.

    • Možné komplikace nízkého tlaku.

  3. Příčiny nízkého tlaku

    • Genetické faktory a dědičnost.

    • Hormonální nerovnováha.

    • Dehydratace a nedostatek tekutin.

    • Vedlejší účinky léků.

  4. Léčba nízkého tlaku

    • Změny životního stylu a doporučení.

    • Příjem soli a tekutin.

    • Fyzická aktivita a cvičení.

    • Případně farmakologická léčba.

  5. Priessnitzovy zábaly a nízký tlak

    • Výhody a účinky Priessnitzových zábalů.

    • Vhodné typy zábaly na nízký tlak.

    • Doporučené postupy a použití zábalů.

  6. Zapojení produktů klienta

    • Vybraný Priessnitzův zábal na hlavu pro děti a dospělé.

    • Vylepšené vlastnosti zábalů a její použití.

    • Odkaz na produkt a možnost zakoupení.

  7. Návštěva odborné poradny

    • Možnost konzultace s odborníky.

    • Kontaktní informace na odbornou poradnu klienta.

Co je nízký tlak?

Nízký tlak je stav, kdy je krevní tlak jednotlivce nižší než normální hodnoty. Systolický tlak, který je měřen při srdečním stahu, a diastolický tlak, který se měří mezi srdečními stahy, jsou dvěma důležitými čísly, která určují krevní tlak. Normální krevní tlak je obvykle 120/80 mmHg, zatímco tlak nižší než 90/60 mmHg je považován za nízký tlak.

Příznaky nízkého tlaku

Nízký tlak může vyvolávat různé příznaky, které ovlivňují kvalitu života postižené osoby. Mezi nejčastější příznaky nízkého tlaku patří závratě, nevolnost, únava a slabost. Někteří lidé mohou také trpět nepravidelným srdečním tepem, bolestmi hlavy nebo dokonce ztrátou vědomí. Při dlouhodobém přetrvávání příznaků je důležité vyhledat lékařskou pomoc.

Příčiny nízkého tlaku

Existuje několik faktorů, které mohou přispět k vývoji nízkého tlaku. Genetické predispozice a dědičnost hrají roli u některých jedinců. Hormonální nerovnováha, zejména u žen během menstruačního cyklu nebo těhotenství, může také ovlivnit krevní tlak. Nedostatek tekutin v důsledku dehydratace, nadměrného pocení nebo nedostatečného příjmu tekutin může vést k nízkému tlaku. Některé léky, zejména antidepresiva a léky na srdeční onemocnění, mohou také snižovat krevní tlak.

Léčba nízkého tlaku

Většina případů nízkého tlaku nevyžaduje specifickou léčbu. Avšak v případech, kdy příznaky způsobují výraznou nepohodu nebo omezují každodenní aktivity, je vhodné konzultovat s lékařem. Doporučení pro změnu životního stylu mohou zahrnovat zvýšení příjmu soli a tekutin, pravidelnou fyzickou aktivitu a vyhýbání se delšímu stání nebo vyčerpávajícímu fyzickému výkonu. V některých případech může být předepsána farmakologická léčba. Dle informaci prim. MUDr. Jaroslava Novotného, vedoucího lékaře Priessnitzových lázní je doporučeno chladit oblast čela a dolních končetin. Zrychlí se cirkulace krve, prokrvení této oblasti, které vede ke zvýšení krevního tlaku.

Priessnitzovy zábaly a nízký tlak

Priessnitzovy zábaly jsou vynikajícím přírodním prostředkem, který může pomoci při problémech s nízkým tlakem. Tyto zábaly se vyrábějí z kvalitní 100% bavlny a mají váhu 200 gramů úpletu. Jsou vysoce účinné a mohou být použity opakovaně. Zejména zábal na hlavu pro děti a dospělé je vhodný pro ty, kteří trpí nízkým tlakem a bolestmi hlavy, migrénách, zánětu nosních dutin, bolestech ucha či zubu. Zábalové bačkory jsou doporučovány jako pomocník při problémech s nízkým tlakem, revmatismu, otoku, léčbě studených nohou či lázeňských a kosmetických procedurách. Jejich použití může přinést úlevu a pohodu. Priessnitzův zábal – stimulace, mobilizace organismu, kardiovaskulárního systému (rozproudění krve)

Pro více informací o Priessnitzových zábalech a jejich použití na nízký tlak navštivte webové stránky klienta.

Nejlepší na nízký tlak, bolesti hlavy je Priessnitzův zábal na hlavu a zábalové bačkory. (využití mokrou, studenou a suchou formou)

Zábalovou čelenku lze také použít, když dítěti teče krev z nosu.

Migréna a bolest hlavy: Příznaky, příčiny a úleva od bolesti | Mamavis.czzábalová čelenka

Klient, společnost Mamavis, nabízí širokou škálu produktů založených na Priessnitzově metodě. Mezi nejvhodnější produkty pro lidi s nízkým tlakem patří Priessnitzův zábal na hlavu pro děti a dospělé. Tyto zábaly jsou vyrobeny z kvalitních materiálů a jejich použití může pomoci zlepšit pohodu a snížit příznaky nízkého tlaku.

Odborná poradna pro Priessnitzovy zábaly

Pokud máte další otázky ohledně Priessnitzových zábalů a jejich použití, neváhejte kontaktovat odbornou poradnu. Odborníci vám rádi poskytnou další informace a poradí vám s výběrem nejvhodnějších produktů. Pro více informací a kontaktování poradny navštivte webové stránky poradny.

Závěr

Nízký tlak, nebo hypotenze, je stav, který může způsobovat nepříjemné příznaky a omezovat každodenní život jednotlivce. Správná léčba a péče o sebe mohou pomoci minimalizovat tyto příznaky a zlepšit celkovou kvalitu života. Priessnitzovy zábaly jsou jednou z možností, které lze využít při boji proti nízkému tlaku. Navštivte webové stránky Mamavis a zjistěte více o jejich produktech a jejich výhodách.

Často kladené otázky

1. Jak často bych měl používat Priessnitzovy zábaly na nízký tlak?

Doporučuje se používat Priessnitzovy zábaly podle potřeby a v souladu s pokyny na obalu. Je důležité si přečíst a dodržovat návod k použití.

2. Jaké jsou výhody použití Priessnitzových zábalů na nízký tlak?

Priessnitzovy zábaly mohou pomoci snížit příznaky nízkého tlaku, jako jsou závratě a únava. Jsou vyrobeny z kvalitních materiálů a lze je použít opakovaně.

3. Můžu Priessnitzovy zábaly používat i při jiných zdravotních problémech?

Priessnitzovy zábaly jsou výborným doplňkem péče o zdraví, ale je vždy vhodné se poradit s odborníkem, pokud máte závažnější zdravotní problémy.

4. Kde mohu zakoupit Priessnitzovy zábaly na nízký tlak?

Priessnitzovy zábaly lze zakoupit na webových stránkách Mamavis. Navštivte jejich webovou stránku a objednejte si vybraný produkt online.

5. Můžu používat Priessnitzovy zábaly na hlavu pro děti?

Ano, Priessnitzovy zábaly na hlavu jsou vhodné pro děti i dospělé. Doporučuje se dodržovat pokyny a používat je v souladu s návodem k použití. 

Migréna a bolest hlavy: Příznaky, příčiny a úleva od bolesti | Mamavis.cz

Migréna a bolest hlavy: Příznaky, příčiny a úleva od bolesti

Migréna a bolest hlavy jsou častými zdravotními problémy, které postihují miliony lidí po celém světě. Tyto stavy mohou způsobit značné nepohodlí a ovlivnit kvalitu života pacientů. V tomto článku se podíváme na příznaky a příčiny migrény a bolesti hlavy, a také na způsoby, jak získat úlevu od bolesti.

Migréna

Migréna je neurologické onemocnění, které se projevuje silnou bolestí hlavy. Příznaky migrény mohou zahrnovat pulzující bolest, citlivost na světlo a zvuk, nevolnost a zvracení. Migréna se často vyskytuje opakovaně a může trvat několik hodin až několik dní. Je důležité správně rozpoznat migrénu a vyhledat vhodnou léčbu.

Příčiny bolesti hlavy

Bolest hlavy je běžným problémem, který může být způsoben různými faktory. Mezi běžné příčiny bolesti hlavy patří napětí, stres, nevhodné držení těla, nedostatek spánku a dehydratace. Migréna se liší od běžné bolesti hlavy, ačkoli přesné příčiny migrény nejsou zcela jasné. Genetika a prostředí hrají významnou roli v rozvoji migrény.

Úleva od migrény a bolesti hlavy

Existuje několik způsobů, jak získat úlevu od migrény a bolesti hlavy. Techniky relaxace, jako je hluboké dýchání a meditace, mohou pomoci uvolnit napětí a snížit intenzitu bolesti. Pravidelný spánek, dostatečný příjem vody a vyhýbání se spouštěčům migrény také mohou pomoci. Někteří lidé nalézají úlevu od bolesti hlavy prostřednictvím léků proti bolesti, jako jsou paracetamol nebo nesteroidní protizánětlivé léky.

Priessnitzovy zábaly

Jedním z alternativních přístupů k úlevě od migrény a bolesti hlavy jsou Priessnitzovy zábaly. Tyto zábaly se provádějí pomocí studených a teplých obkladů na postižené místo. Zatímco studené obklady mohou pomoci snížit zánět a otoky, teplé obklady mohou uvolnit svalové napětí. Při použití Priessnitzových zábalů je důležité dodržovat správné postupy a konzultovat s lékařem.

Víceúčelová Priessnitzova zábalová čelenka

Pokud hledáte účinný způsob, jak získat úlevu od migrény a bolesti hlavy, může vás zaujmout Priessnitzova zábalová čelenka od Mamavis.cz. Tato čelenka je navržena tak, aby poskytovala víceúčelovou úlevu od bolesti. Může pomoci při bolesti hlavy včetně migrén, počínající demenci, poruchách spánku, závratích a bolesti zubů. Teplý suchý zábal lze také použít při zánětu nosních dutin a bolesti ucha. Priessnitzův zábal by se měl na migrénu a bolest hlavy používat ve studené formě.

Závěr

Migréna a bolest hlavy jsou nepříjemné stavy, které mohou ovlivnit kvalitu života. Identifikace příznaků a příčin migrény je klíčová pro správnou léčbu a úlevu od bolesti. Existuje mnoho přístupů k úlevě od bolesti hlavy, včetně technik relaxace, změn životního stylu a léků proti bolesti. Priessnitzovy zábaly a víceúčelová Priessnitzova zábalová čelenka jsou další možností, kterou stojí za to zvážit. Navštivte Mamavis.cz pro více informací o této účinné pomůcce a objevte způsoby, jak získat úlevu od migrény a bolesti hlavy.

Vitamín C

Nedostatek vitamínu C – příznaky, projevy, symptomy a doporučení

Vitamín C je pro lidské tělo velmi důležitý. Vitamín C má spoustu přínosů a funkcí, chrání tělo před onemocněním, před problémy se zrakem, pomáhá s vráskami a mnohými zdravotními problémy. Proto jsme se rozhodli  mít vitamín C / v 1000 mg obohacený o extrát ze šípků ve svém portfoliu na mamavis.cz

Více v článku.

Vitamin C jinak řečeno kyselina askorbová je antioxidantem, což znamená, že pomáhá zneškodnit v těle vzniklé volné kyslíkové radikály. Ty v těle vznikají účinkem kyslíku. Každou lidskou buňku napadne denně tisíce volných kyslíkových radikálů. Při nedostatečné ochraně této buňky mimo jiné také vitaminem C by došlo k jejímu zvrhnutí v rakovinové bujení.

Vitamin C také působí jako významná prevence onemocnění srdce a cév. Účastní se tvorby kolagenu, hormonů nadledvin, karnitinu a dopaminu. Účastní se také metabolismu žlučových kyselin, mědi a železa. Tento vitamin také chrání organismus před těžkými kovy.

Další významnou roli hraje ve fungování imunitního systému. Zvyšuje odolnost organismu proti infekci a rovněž proti chladu.

Nedostatek vitamínu C

Ztráta vitamínu C v těle je problém, který je nutno řešit. Je to problém vašeho zdraví, což může vést k dalším zdravotním problémům. Tento nedostatek vám tělo dá najevo různými způsoby. Pokud se tak stane, je důležité, abyste vitamín C do svého těla doplnili. Jaké příznaky to mohou být?

  • krvácení do kůže, kloubů i pod okostici,
  • dochází ke ztrátě pružnosti cév,
  • v důsledku nepevnosti vaziva (kolagen) dochází k viklání a následné vypadávání zubů.

Zvýšená tvorba modřin

Podle odborníků nedostatek vitamínu C může vést ke snadnější tvorbě modřin. Pokud si začínáte všímat, že jakmile se někde odřete nebo bouchnete, začínají se tvořit modřiny, může to být jeden z důvodů. Modřiny na pažích, nohou nebo rukou nevypadají moc dobře. Zkuste konzumovat více potravin s vitamínem C, například pomeranče, červené papriky nebo zelí.

Krvácení z nosu

Většina kapilár, které zodpovídají za krvácení z nosu, se nachází v přední části nosu. Jestliže je v těle nedostatek vitamínu C, pak se tyto kapiláry stávají citlivějšími, a to v konečném důsledku může vést k většímu a častějšímu krvácení z nosu.

Pomalejší hojení

Lidské tělo potřebuje spoustu červených krvinek pro přenos kyslíku do těla. Tyto červené krvinky odvádí spoustu práce od sražení až po růst (kůže, nové buňky a podobně). Je-li v těle nedostatek vitamínu C, vaše tělo nebude schopno produkovat dostatek těchto buněk. Rány, které si způsobíte, se pak mohou léčit mnohem pomaleji, než tomu bylo předtím.

Únava a deprese

Únava je obecný příznak, jde o příznak spousty zdravotních problémů a nemocí. Ovšem pokud máte pocit, že jste unavení a nálada jde dolů, poté se doporučuje zaměřit se na příjem vitamínu C a uvidíte, zda se nálada nezlepší. Jestliže se stále necítíte dobře, je dobré navštívit lékaře a společně najít příčinu vaší únavy.

Nepravidelný srdeční tep

Vitamín C pomáhá lidskému tělu absorbovat železo. Nízká hladina vitamínu C působí na železo, tedy jeho nízkou hladinu. A právě nízká hladina železa může vést k anémii a bušení srdce, mohou se objevit také těhotenské komplikace.

Oteklé dásně

Konzumujete-li vitamín C pravidelně, funguje také na vaše zuby a dásně. Pomáhá je udržovat zdravé a pevné. Jestliže se objeví nedostatek vitamínu C v lidském těle, může se objevit problém s dásněmi, s uvolněním zubů a podobně. Vitamín C je pro zdraví dásní zvláště důležitý – posiluje výstelku epitelu, což je bariéra, která zabraňuje průniku bakterií z dásní. Běžně se u pacientů s parodontálními problémy testuje nízká hladina vitamínu C.

Oteklé klouby

Silný nedostatek vitamínu C v lidském těle může vést ke vzniku kurdějí. Jeden z příznaků tohoto onemocnění je právě v bolest svalů a oteklých kloubů. Když je hladina vitamínu C příliš nízká, kolagen se nemůže správně formovat. Kolagen tvoří vazivovou tkáň mezi klouby. Pokud vaše tělo nemůže produkovat kolagen tím správným způsobem, mohou vaše klouby trpět.

Suché vlasy, problémy s nehty

Kolagen je klíčem v mnoha oblastech vašeho života, a to i pro udržení vaší pokožky. Jestliže vaše tělo neabsorbuje dostatečné množství vitamínu C, může se objevovat na pokožce zarudnutí, sucho, vrásnění a podobně.

Časté nemoci

Nejlepší způsob, jak eliminovat výskyt nemocí, je posílit imunitní systém. Vitamín C je nezbytný pro lidské tělo, pomáhá posilovat buňky v lidském těle. Kromě toho studie National Library of Medicine ukazuje, že hladiny vitamínu C klesají, když je vaše tělo nemocné nebo když se objevuje stres. Pokud nemáte dostatek vitamínu C, tělo může být náchylnější k různým nemocem a onemocněním. Rovněž se z běžné nemoci déle zotavujete.

Tloustnutí

Množství vitamínu C v krvi ovlivňuje to, jak vaše tělo oxiduje tuk. Studie Arizona State University provedla studii, ve které se ukázalo, že účastníci studie s nižší úrovní vitamínu C měli vyšší tělesnou tukovou hmotnost. Jestliže se objevují kilogramy navíc, nebo naopak hubnete, pak se doporučuje konzumace potravin, které mají vysoký obsah vitamínu C. Vyzkoušet také můžete doplněk vitamínu C.

Při mírné hypovitaminóze

  • se zpomaluje růst,
  • více se kazí zuby,
  • vytvářejí se modřiny,
  • organismus není odolný proti infekci, objevují se hemeroidy,
  • vznikají deprese, člověk je celkově vyčerpaný a trpí
  • žaludečními problémy.

Jak se projevují kurděje, skorbut

Při výrazné hypovitaminóze až avitaminóze dochází k onemocnění zvané kurděje.

Touto nemocí trpěli piráti a námořníci, protože jedli jenom konzervy a maso. Po odhalení kurdějí začali s sebou vozit ovoce nebo alespoň citrónovou šťávu. Kurděje neboli skorbut se projevují

  • chudokrevností (anemie),
  • křehkými kostmi,
  • atrofovanými (zmenšenými) svaly,
  • opakovanými infekcemi,
  • vypadáváním zubů,
  • častým krvácením,
  • sterilitou a
  • otokem kloubů.

U malých dětí se projevuje

  • neprospíváním (růst ad.) a
  • poruchami osifikace (nepevné kosti).

Další informace o vitamínu C

Vitamín C, neboli kyselina askorbová, je natrvalo spojena s léčením onemocnění kurdějemi. Je to bílá, ve vodě dobře rozpustná látka. Chová se jako kyselina. Snadno reaguje se vzdušným kyslíkem na fyziologicky aktivní dehydroaskorbovou kyselinu a v této přeměně spočívá i její biologický účinek. Vitamínem je pouze pro člověka, opici a morče. Ostatní savci si potřebné množství vyrobí sami a nejsou odkázáni na přívod v potravě.

Pokud je v lidském těle obsah kyseliny askorbové ve fyziologické koncentraci, je její vylučování velmi pomalé. Polovina tohoto množství se vyloučí asi za 16 dní a při konzumaci potravy bez vitamínu C se rozvoj kurdějí projeví asi za 3 až 4 měsíce. Při zvýšení koncentrace nad fyziologickou hodnotu je naopak vylučování a přeměna velice rychlá a děje se tak řádově v hodinách. Proto, pokud je zajištěn příjem v dávkách kolem 60-80 mg denně, není prakticky možné vyvolat deficit tohoto vitamínu.

Ztráty vitamínu C jsou při zpracování potravin značné a velice záleží na způsobu jejich přípravy. Snadno se ničí povařením, krájením syrové zeleniny kovovým nožem, ponecháním uvařeného jídla při vyšší teplotě. Při působení několika faktorů mohou dosahovat až 90%. Při vaření se ztrácí asi 15%, pečením asi 30%, vařením a ponecháním jídla dojít při vyšší teplotě až 70%. Nejmenší ztráty se dosahují při vaření v páře, kolem 5 až 8%. Skladováním ovoce a zeleniny klesá obsah vitamínu C přibližně o 20 až 50% v závislosti na podmínkách a délce skladování. Nejideálnějším způsobem je konzumovat zeleninu a ovoce syrové.

Pokud je vitamín C v doplňcích výživy současně se železem nebo mědí, je jeho přítomnost jako vitamínu zcela neopodstatněná. Pokud je však v takové tabletě železo ve formě Fe3+, plní úlohu oxidačně-redukčního činidla a převádí železo na Fe2+. Z takového vitamínu tělo moc užitku nemá.

Přirozené zdroje

Vitamín C se vyskytuje především v zelenině a ovoci. Jeho obsah v živočišných tkáních je poměrně malý. Dlouhou dobu byly za nejvydatnější zdroj doporučovány citrusové plody. V posledních letech se staly módní záležitostí plody kiwi. Skutečnost je ale úplně jiná. Jednoznačně nejbohatším zdrojem jsou šípky, černý rybíz, červená paprika a petržel.

Vitamín C

Denní potřeba

Jako denní potřeba se uvádějí hodnoty pro děti 40 mg; pro děti od 8 let 50 mg; pro ženy 60 mg; pro muže a těhotné ženy 80 mg; pro kojící ženy pak 80 až 100 mg.

Doporučená denní dávka vitamínu C je v ČR stanovena na 80 mg a nejvyšší přípustné množství v denní dávce je stanoveno na 2 000 mg.

V případě zájmu o podrobnější informace se můžete obracet na bezplatnou lékařskou internetovou poradnu Mamavis.

Více na MUDr. Ladislav Šafránek na www.mamavis.cz/poradna

Zdroj:

https://www.priznaky-projevy.cz/, kniha Léčivá síla vitamínů, minerálů a dalších látek, autor Jarmila Mandžuková

 

PŘÍPRAVA NA MATEŘSTVÍ

Mateřství se řadí mezi nejkrásnější etapy v životě ženy, zároveň patří k nejnáročnějším jak z hlediska fyzického, psychického či duchovního zdraví. Žena, která plánuje těhotenství, by měla být ve výborné zdravotní kondici, aby si tohoto jedinečného období dokázala náležitě užívat.

Měly bychom si také uvědomit, že každá nemoc je důsledek našeho nevhodného dosavadního chování a zároveň doporučení k jeho změně. Týká se to i běžného nachlazení.

Naše tělo má určité rezervy, ale pokud jej neustále vystavujeme různým škodlivým vlivům, mohou se rychle vyčerpat. Může mu škodit hektický životní styl, stresující tlak společnosti, neuspokojivé mezilidské vztahy, vnitřní emocionální jed, kdy samy sebe psychicky týráme, obviňujeme a trestáme, nevhodná strava a jiné. Při dlouhodobém působení nežádoucích vlivů dochází k překyselení organismu, které vede až k poškození tkání. Tímto způsobem poškozená poševní sliznice, děložní vazy a svalstvo hráze ztrácí svou pružnost a to se může projevit přímo u porodu výraznějším porodním poraněním hráze i pochvy.

JAK PŘIPRAVIT SVÉ TĚLO NA TĚHOTENSTVÍ A POROD?

Nejjednodušší je začít pracovat na každodenním odkyselování. Především tím, že v potravě snížíme množství masité stravy, omezíme škroby a cukry. Tělu bychom však měly dodat plnohodnotnou stravu bohatou na zásadotvorné minerály, které bohužel v běžné stravě mnohdy chybí nebo je jich jen málo. Důležitou součástí stravy by se mohly stát fermentované mléčné výrobky, které jsou lépe stravitelné a dostatečné množství ovoce, zeleniny, semínek (nejlépe čerstvě rozmixovaných) a ořechů. Úžasné je, když se naučíme poslouchat tiché signály svého těla a stravujeme se podle nich.

KLID A ZHLUBOKA DÝCHAT říkali už naši předkové. Při jakémkoliv soustředění, stresu nevědomě zadržujeme dech a nedochází k dostatečné výměně dýchacích plynů. Při pomalém hlubokém dýchání na doraz se zásobování kyslíkem výrazně zlepšuje, což samo o sobě vede k odkyselování. V těhotenství a u porodu to platí dvojnásobně. Pomalé hluboké dýchání pozitivně ovlivňuje stav mysli. Právě nedostatečná psychohygiena může vést k problémům spojeným s početím, komplikovat těhotenství a prodlužovat samotný porod.

  • Aktivace pánevního dna

Pomalé hluboké dýchání na doraz do pánevního dna je rychlým zdrojem léčivé energie proudící do každé buňky našeho těla. Pokud si osvojíme tyto techniky, můžeme je využívat nejen v těhotenství a při porodu, ale mohou se stát součástí celého našeho života. Tyto techniky mohou využívat i naši partneři a vzájemně je oceníme v partnerském soužití.

Pro zdraví je samozřejmě důležitý i pohyb nejlépe formou procházek. Vždy bychom však měly mít na mysli držení celého těla a zpevňování části od pasu dolů, včetně pánevního dna. Žádné adrenalinové sporty zdraví nepřispívají.

PSYCHIKA

Spousta mladých žen trpí v současné době autoimunitním onemocněním. Vznik tohoto onemocnění většinou úzce souvisí s naší psychikou. Pokud nemáme pod kontrolou své emoce, mohou být z limbického mozku vysílány chybné signály imunitnímu systému, který začne útočit na buňky vlastního těla. Za této situace je našim úkolem zásadním způsobem změnit svou psychiku.

Nejsme sice úplně dokonalé, ale už nyní jsme naprosto úžasné. Jsme bohyně, dárkyně života a podle toho bychom se měly chovat. Měly bychom si vážit a mít rády samy sebe, abychom mohly rozdávat lásku i svému okolí. Na naší psychice závisí i jakou duši našeho děťátka si do života přitáhneme a jak zdravou či nezdravou tělesnou schránku bude mít, protože TĚLO JE OBRAZEM DUŠE.

V případě zájmu o podrobnější informace pište do bezplatné lékařské poradny Mamavis

ladislav.safranek@mamavis.cz

Autor: Mgr. Jitka Baslová (porodní asistentka), MUDr. Ladislav Šafránek

hormon lásky

OXYTOCIN – HORMON LÁSKY

Oxytocin je pozoruhodná chemická sloučenina produkovaná v našem mozku buňkami hypothalamu s účinky působícími na obě pohlaví.

  • Z hypothalamu putuje do podvěsku mozkového a následně je uvolňován do krevního řečiště jako hormon, který ovlivňuje chemické procesy v těle. Nejznámější je jeho působení při porodu a kojení. Zároveň však napomáhá přesunu spermií i vajíček v pohlavním ústrojí.
  • Svou významnou funkci má i jako neurotransmiter (přenašeč informací mezi buňkami) v centrálním nervovém systému, kde navozuje psychický klid a pocit bezpečí, snižuje stavy úzkosti. Je důležitý pro lidskou vazbu, důvěru a pokles strachu, zlepšuje paměť a napomáhá učení. Vylučuje se při dotycích, hlazení, mazlení, objímání, masáži, stimulaci bradavek, genitálií a celého pohlavního ústrojí, orgasmu i masturbaci, porodu, kojení či pohledu novorozeného dítěte do očí matky. Rovněž je oxytocin uvolňován při zpěvu a příjmu potravy v závislosti na čichových, chuťových a zvukových vjemech. Podílí se na tvorbě emoční vazby mezi matkou a dítětem, mezi pohlavními partnery, na vzniku orgasmu, zvyšuje důvěru a empatii ke skupině. Jeho tvorba se zvyšuje při vzájemných pozitivních sociálních vztazích.

POROD, KOJENÍ

Oxytocin při porodu působí na děložní svalovinu a tím se podílí na vzniku kontrakcí, které způsobují otevírání porodních cest. Mateřský oxytocin je v průběhu porodního děje schopen prostoupit placentou do mozku dítěte, kde zapojuje šetřící mechanismy, které chrání mozek děťátka před poškozením z nedostatku kyslíku. Má rovněž blahodárný vliv i na psychický stav samotné rodící ženy.

Oxytocin je vylučován při stimulaci prsních bradavek sáním novorozence a usnadňuje spouštění mléka. K uvolnění oxytocinu dochází mnohdy už jen při myšlence na kojení. Těsně po porodu podporuje rychlejší stažení dělohy, brání většímu krvácení z ní a v průběhu šestinedělí napomáhá jejímu postupnému zavinování do velikosti před těhotenstvím. Hormon působí na náladu matky, proto se kojení pojí s příjemnými a šťastnými pocity. Některé ženy tyto příjemné pocity přirovnávají až k orgasmu. V těle nám fungují dva typy vegetativního nervového systému. Sympatický akční nervový systém je díky oxytocinu tlumen, dojde k poklesu krevního tlaku a poklesu stresu. Dominantním se stává parasympatikus, který má regenerační schopnosti. Navozený stav je někdy přirovnáván k nirváně, stavu klidu, harmonie, stability a radosti.

DALŠÍ ÚČINKY

Oxytocin zpomaluje trávení a umožnuje lepší vstřebávání užitečných látek z potravy. Urychluje také hojení ran. 

V případě zájmu o podrobnější informace se můžete obracet na bezplatnou lékařskou internetovou poradnu Mamavis.

Více na MUDr. Ladislav Šafránek na www.mamavis.cz/poradna

Autor: Mgr. Jitka Baslová (porodní asistentka) , MUDr. Ladislav Šafránek

Těhotenství poradna Mamavis

HORMONÁLNÍ KOKTEJL U PORODU

Podstatné je zmínit zásadní vliv psychiky v průběhu celého porodního procesu. Prostřednictvím psychiky působíte na limbický mozek, který následně ovlivňuje naše celkové zdraví a všechny přirozené procesy v našem těle, tedy i porodní děj, včetně vyvážené tvorby hormonů s ním souvisejících.  

Schopnost vašeho těla i tělíčka očekávaného dítěte je zázračná. Společně se podílíte na zahájení porodního děje, samotného porodu i kojení. Jste hluboce připoutány k vašemu dítěti a tento vztah se neustále utužuje. Tok hormonů vašeho těla pohání tyto dobře organizované, jemně vyladěné procesy.

Důležité je, aby zdravotníci, kteří o vás v průběhu porodu pečují, znali tyto procesy, uměli s nimi pracovat a vyvarovali se jejich zbytečného narušování.

Vaše tělo umí porodit dítě a nemusí se to učit. Fascinující je zjištění jakým způsobem mateřské tělo a tělo nenarozeného dítěte při porodu funguje. Například novorozenec, který v průběhu porodního děje nebyl vystaven lékům proti bolesti je po porodu přiložením na matčin hrudník schopen připlazit se k prsu a začít sát.

Porodní hormony pomáhají vám i vašemu dítěti připravit své tělo na porod, zahájit porodní kontrakce, připravit dítě na porod a život mimo vaše tělo, dát pokyn prsům, aby začaly tvořit mléko a dítě připravit na kojení. Podporují také vznik láskyplných pocitů mezi matkou a dítětem při vzájemném pohledu do očí v prvních minutách po porodu.

Při kontrakcích a během porodu má nejvyšší hladinu oxytocin – hormon lásky a prolaktin – mateřský hormon nebo také hormon „hnízdění“. V průběhu porodu hraje velmi důležitou roli beta-endorfin, který tlumí bolest. Svůj význam má i adrenalin a noradrenalin, hormony fight or flight (udeř nebo uteč). Porod ovlivňují i další hormony, ale jejich účinek není dobře znám. Když se dozvíte více o působení uvedených hormonů, získáte představu o procesech, které ve vašem těle v průběhu porodu probíhají. Vaše psychika podílející se na všech rozhodnutích, která u porodu učiníte, může podpořit nebo naopak narušit způsob fungování hormonů.

Oxytocin

Způsobuje porodní stahy. Maximální množství se vyplavuje při otevření porodních cest, kdy dítě prochází porodním kanálem. Při zavedení epidurální analgezie k maximálnímu vyplavení nedochází. Oxytocin napomáhá euforii a po porodu přispívá k mateřskému láskyplnému přijetí dítěte. Pomáhá oddělení placenty od dělohy a jejímu vypuzení, zároveň brání silnějšímu děložnímu krvácení. Jeho produkce se zvyšuje přiložením dítěte k prsu.

Stresové hormony

Vyplavují se při strachu, pocitu nebezpečí a obavách. Mohou narušit produkci oxytocinu, zpomalit či zastavit porod. Ve chvíli, kdy jsou porodní cesty úplně otevřené a připravené na průchod děťátka, přichází potřeba krátkého odpočinku. Po této fázi cítíte náhlý příliv energie právě díky vysoké hladině adrenalinu a noradrenalinu a snadněji dojde k vlastnímu porození vašeho miminka.

Prolaktin

Prolaktin je klíčový pro tvorbu mateřského mléka. Jeho produkce se zvyšuje už v těhotenství a vrcholí během začátku porodu, kdy připravuje vaše tělo na kojení. Vysoké hladiny prolaktinu s časným kojením mohou podpořit vaše pečovatelské chování. Prolaktin zvyšuje vaši bdělost a obětavou oddanost k dítěti. Přispívá k vaší spokojenosti a fyzickému i emočnímu zdraví dítěte.

Beta-endorfin

Když čelíte stresu nebo bolesti, vaše tělo produkuje uklidňující a bolest tišící hormony zvané endorfiny. V závěru těhotenství se jejich hladina zvyšuje. U žen, které během porodu neužívají léky proti bolesti, hladina endorfinů neustále a strmě stoupá. (Většina studií zjistila prudký pokles hladin endorfinů při použití epidurální analgezie nebo léků tlumících bolest.)

Vysoké hladiny endorfinů během porodu mohou způsobit změněný stav vědomí, který vám pomáhá vypořádat se s porodním dějem. Díky vysokým hladinám se těsně po porodu budete cítit bděle a dokonce plné euforie. V časném poporodním období se endorfiny podílí na posílení vztahu mezi vámi a dítětem. Následný pokles hladiny endorfinů může přispět k „poporodní blues“ neboli poporodní depresi, kterou zažívá v raném šestinedělí mnoho žen.

Produkci endorfinů během porodu podporujete svým klidem a zdravým sebevědomím.

TĚLO DOKÁŽE, ČEMU DUŠE VĚŘÍ

V případě zájmu o podrobnější informace se můžete obracet na bezplatnou lékařskou internetovou poradnu Mamavis. MUDr. Ladislav Šafránek na www.mamavis.cz/poradna

Autor: Mgr. Jitka Baslová, MUDr. Šafránek